آموزش BlueDict: چگونه از برنامه بلودیکت استفاده کنیم؟
BlueDict چیست؟
قدرتمندترین ، محبوب ترین و بهترین برنامه فرهنگ لغت چند زبانه محصول شرکت yhssdl برای دستگاه های اندرویدی است که از فرمت دیکشنری های Mdict پشتیبانی می کند.
فرمت دیکشنری های Mdict؟
نکته اول اینکه Mdict خودش یک برنامه است که توی سیستم عامل های مختلف (همراه و رومیزی) اجرا می شود. این برنامه فرمتی را برای دیکشنری خود تعریف کرد که هم اکنون توسط BlueDict هم پشتیبانی می شود.
چه نوع فرمتی؟
پایه و اساس این فرمت HTML است. همان ساختاری که ایجاد صفحات وب را میسر می کند. مانند همین وب سایت. این فرمت دو بخش دارد: MDD , MDX
MDX , MDD
MDX فرمتی است که محتوای متنی یک فرهنگ لغت را در خود نگه می دارد. فرمت MDD شامل صداها، تصاویر و سایر منابع مورد نیاز است. پس اگر نیازتان فقط متن است فقط فرمت MDX را دانلود کنید، در غیر این صورت، هر دو فایل را دانلود کنید.
فقط اندروید؟
BlueDict یک دیتابیس خوان است. همانند Mdict. دیکشنری های موجود در سایت ما مستقل از سیستم عامل هستند. این شما هستید که باید برنامه مورد علاقه تان را پیدا کنید تا این دیکشنری ها را بخواند. BlueDict یکی از گزینه ها می باشد که مختص اندروید است. گزینه ی مطرح در ios برنامه Mdict است که پیشتر توضیحش را دادیم.
چرا BlueDict به جای Mdict؟
بحث اول، بحث سرعت رشد بالای BlueDict است و امکانات بیشتری که نسبت به نرم افزارهای دیگر دارد و بحث دوم، بحث انتخاب است. تصمیم گیری در مورد اینکه کدام را ترجیح می دهید (در سیستم عامل اندروید).
ویژگی های BlueDict
سریع در تمامی زمینه ها، چه در لود شدن برنامه و چه در جستجوی لغات
تبدیل متن به گفتار کامپیوتری
توانایی تلفظ کلمات و مثال ها با صدای انسان به واسطه دیکشنری ها
جستجوی قدرتمند و سریع در یک دیکشنری یا در تمامی آنها
پشتیبانی از Google Desktop Search
ارائه پنجره ی شناور یا Floating Window
قابلیت ترجمه ی لغات در برنامه Moon+ Reader
دارا بودن بخش علاقه مندی ها
قابلیت تغییر فونت و رنگ پس زمینه ی برنامه
و ده ها قابلیت دیگر...
دانلود BlueDict
BlueDict در دو نسخه ارائه می شود. نسخه مجانی و Pro
ورژن های جدید این برنامه تا به الان (اوایل سال 2018)، کرک نشده اند. نسخه ی پولی را فقط در یک گوشی می توان اجرا کرد چون به کد سخت افزاری دستگاه شما Bind می شود. در صورت نیاز به نسخه ی پولی، باید از طریق PayPal اقدام کنید. نسخه ی پولی تبلیغات ندارد. می توانید در آن واحد از بیش از 10 دیکشنری استفاده کنید. برخی از گزینه ها در نسخه ی مجانی تاخیر سه ثانیه ای دارند، آنها را برطرف می کند و ...
در ضمن قیمت برنامه در حال حاضر چیزی حدود 6 دلار است. سایت ها معمولا با نرخ ارز روز و کارمزد این پرداخت را برای شما انجام می دهند.
برای دانلود به سایت اصلی برنامه بروید به آدرس http://www.ssdlsoft.com/bluedict/download و یا از سایت های ایرانی برنامه را دانلود کنید. برنامه ی مجانی مشکل خاصی برای شما ایجاد نخواهد کرد. از آن استفاده و بهره ببرید.
نکات نصب
بعد از نصب، با اولین اجرا، BlueDict چهار پوشه در حافظه ی گوشی ایجاد می کند که ما تنها با پوشه ی Dicts سر و کار خواهیم داشت.
می توانید به Settings در سیستم عامل اندروید بروید و در بخش Application Manager یا Apps گزینه BlueDict را پیدا کنید و اپلیکشن را به حافظه ی خارجی انتقال بدهید.
فایل های دانلودی را در کنار هم در پوشه Dicts قرار بدهید. چه در حافظه ی خارجی باشند چه در حافظه ی گوشی. هر دو فایل MDX و MDD را در کنار هم قرار دهید.
می توانید فایل های دیکشنری را در پوشه ای خارج از این مکان ها قرار دهید، در این صورت باید به برنامه BlueDict اعلام کنید که آنها را کجا قرار داده اید. چگونه؟ بعد از اجرا شدن برنامه، منوی برنامه را باز کنید و به Dictionary Management بروید. سه آیکن در قسمت بالا خواهید. با کلیک بر روی آیکن وسط، می توانید محل قرار گیری دیکشنری ها را پیدا کنید و تیک کنار فایل های MDX را بزنید و در آخر گزینه ی Add را بزنید
نمایش بیش از ده دیکشنری (استفاده از پروفایل)
بسیار ساده است! تمام دیکشنری های خود را اضافه کنید. طبق تصویر بالا. سپس در همان صفحه ی Dictionary Management به تب Profile بروید.
یک پروفایل ایجاد کنید. نام دلخواه بدهید. مثلا One. بر روی پروفایل ایجاد شده کلیک کنید. با این کار اتوماتیک به تب Dictionary هدایت می شوید. 10 دیکشنری منتخب خود را Arrange کنید. سپس بر روی آیکن Save (بالا سمت راست، کنار آیکن جستجو) کلیک کنید.
حال شما صاحب یک پروفایل شده اید. همین کار را برای پروفایل بعدی کنید. پروفایل Two را بسازید. 10 دیکشنری دیگر را به صدر بیاورید و Save کنید.
حال کلمه ی خود را جستجو کنید. بعد از نوار منو پروفایل خود را تغییر دهید. از One به Two بروید و برعکس و نتایج را در هر دو مجموعه ببینید.
بهره وری بیشتر
اگر به BlueDict در صفحات وب و کلا همه جا نیاز دارید و میخواهید پنجره ی شناور داشته باشید، در هنگام خروج از برنامه، تیک گزینه های Monitoring clipboard on exit و Show floating button on exit را بزنید.
بعد از اضافه کردن دیکشنری ها و مشخص کردن محل آنها، در همان قسمت Dictionary Management می توانید با نگه داشتن انگشتتان بر روی عنوان هر دیکشنری گزینه ی Move to top، Move to bottom و Dictionary Information را مشاهده کنید و کارها را سریع تر انجام بدهید.
برای کمتر اذیت شدن چشم، می توانید از قسمت Styleها، به عنوان مثال گزینه Yellowish را انتخاب کنید.
همچنین می توانید نحوه ی نمایش دیکشنری ها بعد از باز کردن یک لغت را تغییر دهید. مثلا همه ی دیکشنری ها باز شوند. فقط یک دیکشنری نمایش پیدا کند و بقیه بسته باشند تا زمانی که شما روی دکمه بعدی کلیک کنید و غیره. این گزینه ها در منوی اصلی برنامه و در بخش Dispaly title and context mode قرار دارند. حتما نگاهی به این بخش داشته باشید.
با وصل شدن به اینترنت و نمایش آگهی های اینترنتی، می توانید همه ی دیکشنری های خود را لود کنید و محدود به 10 دیکشنری نخواهید بود.
اگر تعداد دیکشنری های شما بیش از 10 عدد می باشد، فولدرهایی در حافظه ی گوشی و در پوشه Dicts ایجاد کنید که هر کدام حاوی حداکثر 10 فایل با پسوند MDX باشند. سپس در برنامه و در بخش Dictionary Management و در تب Profile آنها را لود کنید (آیکن شبیه پوشه). با این کار می توانید پس از جستجو در 10 دیکشنری اول، به جستجو در 10 تای بعدی اقدام بفرمائید.
حتما برنامه ی Moon Reader را نصب کنید و با نگه داشتن انگشت خود روی یه لغت، از پنجره ی شناور BlueDict لذت ببرید.
در قسمت Fuzzy Search هم می توانید جستجوی های خاص داشته باشید. مثلا bo?t. لغاتی که با bo شروع شوند و حرف وسط هر چیزی باشد و به t ختم شود.
فایل های CSS درون پوشه ها چه هستند؟
طراح دیکشنری می توانسته آنها را در فایل MDD بگنجاند اما ترجیح داده بیرون باشند تا بقیه بتوانند ظاهر دیکشنری را تغییر و بهبود دهند. در ضمن فایل های PNG یا JPG هم نام فایل های MDX به عنوان تصویر دیکشنری استفاده خواهند شد.